Не тренирајте кога сте лути и нервозни

 

Честопати помислувате дека едно добро препотување на тренинг ќе ве ослободи од целиот акумулиран адреналин и негативна енергија во текот на денот. Особено ако денот ви бил лош.

 

Иако е точно дека тренингот може да ве опушти и релаксира, интензивниот тренинг во услови на лутина или анксиозност може да го има токму спротивниот ефект, може да го загрози вашето здравје па и живот.

 

Во студијата објавена во списанието на Американското кардиолошко Здружение (AHA)  “Circulation”  ги анализира податоците на околу 12000 испитаници од 52 земји со просечна возраст 58 години под кои услови доживеале (и преживеале) срцев удар. 14% од нив имале интензивна физичка активност а 14% од нив биле лути или силно емотивно вознемирени.

 

Откако ги пролагодиле податоците за возраст, пол пушење, дебелина, покачен крвен притисок и други здравствени проблеми, испитувачите заклучиле дека интензивниот тренинг во услови на лутина и нервоза може да го покачи ризикот за срцев удар за 3 пати.

 

Објаснувањето лежи во промените на крвниот притисок и протокот на крв низ срцето кои се јавуваат при тренинг во ваква состојба, при што може да дојде до намалено крвоснабдување на срцето. Исто така се зголемува можноста од комплетно затнување на срцевиот крвен сад кај луѓе кои веќе имаат масни наслаги во срцевите крвни садови.

 

Затоа истржувачите препорачуваат: “редовната физичка активност е значајна во превенцијата на срцевите заболувања“. Но имајќи ги во предвид резултатите на споменатата студија, тие препорачуваат во “услови на лутина и анксиозност да не се применува изразен физички напор, односно интензивното вежбање да не се користи како средство за ублажување на нервозата“

 

Со нас е секогаш полесно!

Асоцијација за спортски консалтинг Феникс АМС

 

Дали би требало да пробате некоја од популарните диети?

 

Многу популарни диети ветуваат губење на телесната тежина и подобар перформанс. Сепак, проверете пред да практикувате.

 

Што внесувате во вашето тело е тесно поврзано со тоа што го изнесувате од него. Двајца  спортисти кои завршиле ист тренинг, имаат различни резултати, што најчесто се должи на нивната различна исхрана.

 

Но со наизглед неисцрпните опции за диети, при што многу од нив се презентирани директно на спортистите, лесно е да се претпостави зошто толку многу спортисти живеат во состојба на постојано преминување од една на друга диета, најчесто водени од прашањето: Дали се хранам правилно? “Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“...

 

Сакајќи да помогнеме во насока на намалување на притисокот врз спортистите и рекреативците, ние во  Спортска Академија Феникс АМС се обидовме да направиме анализа на неколку актуелни диети, имајќија во предвид важноста од балансираната исхрана, богата со протеини, цели зрна, здрави масти и контролиран внес на шеќер.

 

Рестриктивна јагленохидратна диета

 

Што е тоа?

Тоа е најчесто триесет дневна диета во која не е дозволено конзумирање на шеќер (вештачки засладувачи, алкохол, житарици, мешункасти растенија, грав, леќа, кикиритки, соја, тофу и млечни производи).

 

Значи, што останува, што може да се јаде? Месо кое не е мрсно (удина), морска храна, јајца, овошје, зеленчук, ореви, семиња и маслиново масло. Оваа диета настојува да ја анулира употребата на обработена храна.

 

Позитивни страни: настојувањето да се отфрли процесираната храна и да се приготвува сопствен оброк е насочување кон поздрав начин на исхрана.

 

Негативни страни: Оаа диета е крајно рестриктивна во насока на користењето на јгленохидратите. Ако се има во предвид дека спортистите вообичаено имаат дневна потреба од околу 10 грама на јгленихидрати по килограм телесна тежина, во зависност од времетраењето и интензитетот на тренингот, тогаш лесно може да се заклучи дека задоволувањето на јагленохидратните потреби само од овошје и зеленчук, ќе претставува сериозен проблем. Ова е всушност тешка диета, особено ако немате доволно слободно време за готвење. Фактот што оваа диета трае 30 дена кажува нешто за неа. Што ќе се случи на 31 ден? Едноставно, оваа диета е неодржлива. 

 

Дали би требало да се земе во предвид? Да, но само еден дел од неа. Настојувајте да ја исфрлите процесираната храна и простите шеќери кои не доаѓаат од овошјето. Но не постои потреба да се исфрлат од исхраната некои прехрамбени групи, особено не житариците.

 

Алкална диета

 

Што е тоа?

Алкалната диета ја доби својата популарност од Холивудските ѕвезди. Тоа е диета која ја ограничува употребата на некои прехранбени продукти ( месо, житарици, млечни производи, јајца, рафиниран шеќер и процесирана храна), заради тоа што ваквата храна ја зголемува киселоста во организмот. Оваа диета промовира конзумирање на алкализирачка храна (овошје, зеленчук, соја, ориз, мешункасти растенија и тофу) за која се тврди дека одржува неутралност на PH во организмот.

 

Позитивни страни: Постојат голем број на книги кои потенцираат дека алкалната диета помага во намалување на воспаленијата и телесната тежина. Но, иако е тешко да се спори потребата од јадење на повеќе овошје и зеленчук, сепак основата на алкалната диета е да води сметка за РН на организмот, но од сите нешта за кои треба да се води сметка, РН би требало да биде последното, заради тоа што телото и без помош го контролира нивото на РН и што е уште поважно, тоа го прави со минимален напор.

 

Негативни страни: И оваа диета е премногу рестриктивна, таа е всушност непрактична. На оваа диета би можеле да се придржуваат само оние кои што јадењето го поставуваат како свој приоритет во животот, во спротивно не е можно придржување на ваквите типови на диети.

 

Дали би требало да се земе во предвид? Не, наместо да се грижите за РН на она што го јадете, едноставно внимавајте што јадете. Настојувајте да го готвите сопствениот оброк и избегнувајте да јадете се што е спакувано во пластика.

 

Базичен алиментарен режим

 

Што е тоа?

Ваквата диета го ограничува внесот на рафинирани шеќери и житарици на 60 минути пред тренинг, за време на тренингот и во периодот после тренингот кој е еднаков по времетраење како и самиот тренинг, познат како „тренинг прозорец’’. На пример, после 90 минутен тренинг „тренинг прозорецот’’ ќе биде 90 минути, па ако на тоа се додадат + 60 минути пред тренингот и + 90 минути од самиот тренинг = 240 минути или 4 часа. Во преостанатиот дел од денот, спрема оваа диета треба да се јаде овошје, зеленчук, млечни производи, мешункасти растенија, семиња, тофу, маслиново масло, лешници и месо.

 

Позитивни страни: Ваквиот начин на исхрана му овозможува на телото да го добие она што му треба и тоа тогаш кога му треба. На пример јадењето на енергетска плочка непосредно после тренинг има позитивен ефект врз телото, за разлика од јадењето на енергетска плочка пред спиење. Според промоторите на оваа диета, со неа прецизно се лимитира внесот на калории кои лесно се процесираат во периодот кога телото треба да се рекуперира од тренингот. Ако се земе во предвид дека ретко кога спортистите тренираат со висок интензитет повеќе од два часа на ден, тогаш логично е да се заклучи дека тие конзумираат здрава храна во текот на поголемиот дел од денот.  

 

Негативни страни: Ваквата диета може да доведе до прекумерна конзумација на нездрави калории. Дури и ако се тренира само 30 минути, може да биде конзумиран премногу шеќер, со што целосно ќе бидат поништени ефектите на тренингот.

 

Дали би требало да се земе во предвид? Мора да се внимава! Доколку не се претерува со шеќерот во периодот кога е тоа дозволено, тогаш ваквата диета може да придонесе кон оптимизирање на перформансот. Оваа диета не е премногу рестриктивна и од психолошка перспектива таа има смисла. Но уште поважно е тоа што спортистите можат да се придржуваат кон неа, а најдобра диета е онаа на која можете да се придржувате.

 

Повеќе во „Основни принципи на исхрана и правилна исхрана на спортисти“...  

 

објавено

10.12.2018

shopify analytics ecommerce
НОВО

ЧИТАЈТЕ ЗА НАС

ФЕНИКС ТВ ... наскоро
ПРЕПОРАЧУВАМЕ ДА ПРОЧИТАТЕ

© 2018 ACK - SCA. All Rights Reserved

 КАЖЕТЕ ЗДРАВО